• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Huisartsenpost ’t Hellegat

Huisartsenpost ’t Hellegat

Levensbedreigende situatie?
Bel altijd 112

  • Veelgestelde vragen
  • Patiënten informatie
    • Dienstapotheek
    • Heeft u een klacht?
    • Heeft u een compliment?
  • Organisatie
    • Over ons
    • Waarneemprocedure
    • Klokkenluidersregeling
  • Contact
0186 - 576 660 voor spoed
in de avond/nacht en in het weekend
Home » Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Algemeen

Met welk probleem kunt u bij ons terecht?

Uitsluitend voor gezondheidsklachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van uw eigen huisarts!

Wat kunt u van de huisartsenpost verwachten?

Wie de Huisartsenpost belt, krijgt een goed opgeleide assistente aan de lijn. De assistente vraagt naar uw gegevens en uw klachten. Zij is opgeleid om af te wegen welke hulp het best geboden kan worden. Vaak kan zij u al telefonisch advies geven. Indien nodig, overlegt zij met één van de huisartsen, of verbindt zij u door met een huisarts. Zo nodig wordt met u een afspraak gemaakt op de post. Op de Huisartsenpost beschikt de huisarts over assistentie en een goed uitgeruste spreekkamer; er zijn meer mogelijkheden voor onderzoek dan bij u thuis.

Moet ik zelf voor vervoer zorgen?

Voor vervoer naar de Huisartsenpost moet u zelf zorgen. In gevallen waarbij vervoer niet verantwoord is, zoals hartinfarcten en ernstige longaandoeningen, kan één van de huisartsen bij u aan huis komen. Indien nodig, wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis.

Voor het vervoer van onze huisartsen werken wij samen met speciaal opgeleide chauffeurs van BAS-Ambulance Service Zij zijn in het bezit van een reanimatiediploma en kunnen de huisarts in geval van spoedgevallen bijstaan. Ook onderhouden zij tijdens de visites het contact met de huisartsenpost.

Wat verwacht de huisartsenpost van u?

De volgende gegevens zijn nodig als u de post belt:

  • Uw naam, adres en geboortedatum
  • Naam van uw huisarts
  • Uw (eventuele) medicatie
  • Uw Burgerservicenummer
  • Uw verzekeringsnummer

De telefoonlijnen van de post worden zeer veel gebruikt. U helpt de assistente door de gesprekken kort te houden.

Kosten

Dekt de basisverzekering de kosten van medische hulp door de huisartsenpost?

Ja. De basisverzekering dekt de kosten van de huisarts en dus ook van de huisarts op de huisartsenpost.

Ik heb alleen met de doktersassistente gesproken en toch krijg ik een rekening. Waarom?

Ja. Soms hoeft u niet naar de post te komen en volstaat een telefonisch advies. De doktersassistente aan de telefoon handelt onder verantwoordelijkheid van een huisarts. Deze huisarts controleert en beoordeelt haar advies. Voor het in rekening brengen van een telefonisch consult is het niet noodzakelijk dat er contact is tussen een patiënt en de huisarts op de huisartsenpost.

Ik ben verzekerd, maar ik heb toch een rekening ontvangen. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk beschikt ons systeem niet over uw correcte verzekeringsgegevens. Neemt u contact op met onze financiële administratie om uw gegevens te controleren (zie hiervoor pagina contact).

Wie bepaalt hoe hoog de rekening is?

Dat doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit landelijke orgaan stelt de tarieven voor instellingen in de gezondheidszorg vast. De NZa bekijkt ieder jaar welke tarieven de huisartsenpost moet hanteren. De tarieven kunnen per huisartsenpost verschillen.

Zorg

Waarom duurt het soms lang voordat ik de assistente aan de lijn heb?

Vooral op zaterdag en zondag kan het erg druk zijn. Soms zijn alle assistenten tegelijk in gesprek. U wordt dan ‘in de wacht’ gezet. Door uw gesprek met de huisartsenpost voor te bereiden helpt u mee de wachttijden kort te houden. Zo kunt u vooraf vast enkele gegevens noteren van de persoon voor wie u belt (geboortedatum, naam, verzekeringsgegevens, namen van gebruikte medicijnen).

Waarom moet ik eerst bellen?

Dat is nodig voor een goede organisatie van de spoedeisende hulp. De doktersassistente aan de telefoon stelt vast welke hulp nodig is en hoe snel u geholpen moet worden. Door goed te plannen kunnen wij ook voorkomen dat u lang moet wachten op de huisartsenpost.

Ben ik meteen aan de beurt op het spreekuur?

In principe wel. Onze doktersassistente plant tijdens uw telefonisch contact de afspraak meteen in. Soms moet u even wachten. Bijvoorbeeld omdat consulten uitlopen of er zeer acute hulpvragen tussendoor komen. Vooral op zaterdag is het vaak druk tijdens het spreekuur en kan de wachttijd oplopen. De doktersassistente kan meestal wel inschatten hoe lang de wachttijd is.

Als ik overdag geen tijd heb om mijn huisarts te bezoeken, kan ik dan ’s avonds naar de huisartsenpost?

Nee. De huisartsenpost is er alleen voor medische hulp die niet kan wachten.

Als u onze huisartsenpost belt in verband met een klacht die niet spoedeisend is, verwijst de assistente u naar het spreekuur van uw eigen huisarts.

Medische gegevens

Krijgt mijn eigen huisarts een rapportage?

Uw huisarts ontvangt steeds een verslag van uw bezoek aan de Huisartsenpost.

Worden de telefoongesprekken opgenomen?

Onze telefoongesprekken worden opgenomen en een bepaalde tijd bewaard. Zo kunnen we bij misverstanden, klachten en fouten de gang van zaken makkelijker reconstrueren.

Zijn mijn medische gegevens beschikbaar op de huisartsenpost?

Huisartsenpost ‘t Hellegat en huisartspraktijken in de regio zijn bezig met ontwikkeling van de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Hierdoor kan de huisartsenpost snel actuele medische gegevens van een patiënt opvragen en inzien. Lees meer bij het nieuwsartikel LSP. Het kan nog geruime tijd duren voordat de medische gegevens van alle patiënten beschikbaar zijn op de huisartsenpost. Dit is onder andere het gevolg van het feit dat huisartsen met verschillende computersystemen werken.

Neemt de huisartsenpost telefoongesprekken op en mag dat?

Ja. De huisartsenpost neemt alle gesprekken op en bewaart deze voor een periode van vijf jaar. Gesprekken worden opgenomen vanaf het moment dat de assistente de telefoon opneemt tot het moment dat de assistente of de huisarts de verbinding verbreekt. Hiervoor gelden zowel wettelijk als intern strikte regels. Ook voor het terugluisteren van gesprekken zijn er strenge voorwaarden.

Waarom neemt de huisartsenpost telefoongesprekken op?

Wij doen dat: Als hulpmiddel om de kwaliteit van onze telefonische contacten te verbeteren en tevens als informatiebron, wanneer een patiënt een klacht over onze dienstverlening heeft.

Krijgt mijn eigen huisarts informatie over mijn contact met de huisartsenpost?

Ja. De huisartsenpost stelt uw eigen huisarts de volgende werkdag op de hoogte van uw contact met de huisartsenpost.

Visite

Ik heb geen eigen vervoer. Kan de dokter naar mij toe komen?

Geen vervoer is geen reden voor de huisarts om een huisbezoek af te leggen. Alleen als u om medische redenen niet naar de post kunt gaan, komt de visite-arts aan huis. In andere gevallen moet u zelf voor vervoer zorgen.

Is de huisarts goed uitgerust voor spoedhulp?

Ja. De auto van de huisartsenpost is uitgerust met allerlei medische apparaten voor spoedhulp, zoals een beademingsapparaat en een defibrillator. Indien nodig vragen wij assistentie van de ambulancedienst.

Hoe snel kan de arts van de huisartsenpost bij mij komen?

Als de situatie levensbedreigend is, krijgt u voorrang. De huisarts doet er dan alles aan om zo snel mogelijk bij u te zijn. Zo nodig schakelen wij meteen een ambulance in.

Medicijnen

Mijn medicijnen zijn op. Kan ik een herhalingsrecept via de huisartsenpost krijgen?

Normaal gesproken vraagt u een herhalingsrecept aan uw eigen huisarts. Alleen in geval van nood kan een huisarts op de huisartsenpost een herhalingsrecept voorschrijven. Deze schrijft dan zoveel medicijnen voor als u nodig hebt tot het volgende spreekuur van uw eigen huisarts.

Primaire Sidebar

Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen

Wij voorzien u direct van advies.

Start

Huisartsenpost Klaaswaal

0186 - 576 660 voor spoed in de avond/nacht en in het weekend

Huisartsenpost Dirksland

0187 - 480 447 voor spoed in de avond/nacht en in het weekend

Footer

  • Privacy & cookies
  • Gebruiksvoorwaarden